Hipertensiunea (HTA) în sarcină

Hipertensiunea gestațională (numită și hipertensiunea indusă de sarcină) afectează 6% dintre gravide și are evoluție potențial severă.

Trebuie știut că hipertensiunea (HTA) în sarcină include următoarele forme: HTA cronică (pacienta avea HTA înainte de saptămâna 20 a sarcinii), HTA gestațională (apare de obicei după săptămâna 20 și se remite după sarcină) și preeclampsia (o formă severă de HTA care asociază ruperea barierei de filtrare glomerulare de la nivel renal cu pierderea proteinelor în urina gravidei). 
Care dintre gravide sunt predispuse la HTA gestațională?
-Femeile la prima sarcină, cele ale căror mame sau surori s-au confruntat cu această problemă, cele cu sarcini multiple și cele cu vârsta sub 20 de ani sau peste 40 de ani. 
Care sunt cauzele HTA gestaționale?
-Nu se cunosc cu exactitate cauzele, însă s-a observat că apar cu precădere la femeile predispuse (mai sus) care au și alte patologii asociate, precum diabet zaharat sau boli ale rinichilor. 
De ce ne temem de HTA gestațională?
-Poate produce leziuni majore la nivelul placentei, incluzând desprinderea acesteia de uter, determină restricție de creștere a fătului, cu greutate mică la naștere, poate evolua spre o hipertensiune malignă, cu afectare pluriorganică. De asemenea, poate induce eclampsie la mamă (o criză de hipertensiune care asociază convulsii severe). 
Care sunt semnele și simptomele de alarmă?
-Luarea bruscă în greutate, edeme masive, dureri de cap (cefalee), tulburări de vedere și urinarea unor volume mici de urină.
Cum diagnosticăm și cum tratăm această patologie?
-Cu siguranță monitorizarea tensiunii arteriale este testul diagnostic de bază (depășirea valorii de 140/90 mmHg, în săptămâna 20). Ulterior, tratamentul se poate face sub îndrumarea medicului ginecolog/ nefrolog/ cardiolog/unei echipe interdisciplinare. 
Tratamentul HTA gestațională cuprinde o gamă variată de antihipertensive printre care amintesc: Metildopa (de elecție, un alfa2 agonist cu efecte centrale), Labetalol, Nifedipina cu eliberare lentă, iar la pacientele cu HTA și anterior de săptămâna 20 se poate asocia diuretic. 
Cum prevenim HTA gestațională?
-Studii recente sugerează că suplimentarea cu Calciu a gravidei ar scădea riscul, însa ideea este controversată. De asemenea, uleiul de pește, vitamine sau alte oligoelemente NU au rol protectiv împotriva acestei patologii. 
Cel mai important este ca medicul ginecolog să identifice factorii de risc și să urmărească gravida cu atenție!
Articol inspirat din publicatii ale Universitatilor Stanford si Yale, 2016 si 2017.

Despre Sanatate by Lucian Scurtu

Tags: Tensiometru
Vă rugăm introduceți numerele în următoarea casetă de text

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.