Există mai multe tipuri de incontinenta urinara . O sa le enumeram mai jos și câteva informații utile despre fiecare.
- Incontinenta (usoara)
- Incontinenta imperioasa (usoara)
- Incontinenta de pastrare / preaplin ( usoara spre moderata)
- Incontinenta functional (severa)
- Incontinenta de reflex (severa)
- Nicturie și enurezis nocturn (moderata spre severa)
1. Incontinenta urinara
Incontinenta de efort se referă la stres asupra sfincterului si muschilor pelvieni. O persoană cu incontinent usoara va experimenta pierderi mici de urină de la tuse, stranut, ras sau activități fizice, de ridicarea unor obiecte grele sau la ridicarea de pe un scaun sau din pat. Acest tip de incontinenta apare in special la femei.
2. Incontinenta imperioasa (usoara)
Incontinenta imperioasa se refera la senzatia de de a urina și de a nu reusi sa ajungi la toaleta in timp. Episoadele de incontinență pot avea loc adesea, dar nu întotdeauna, din cauza capacitatii mici a vezicii. Incontinenta imperioasa este uneori menționată ca “vezica urinara hiperactiva” si pot aparea scurgeri pe neașteptate, de exemplu : atunci când se atinge apa, cand se aude curgand apă, sau se anticipează urinarea (Când ajungi acasă și pui cheile în ușă) .
3. Incontinenta de pastrare / preaplin (usoara spre moderata)
O persoana cu retenție / preaplin de urina, are senzatia ca nu și-a golit vezica complet. Daca o persoana procedeaza astfel în mod constant poate suferi de infectii recurente ale tractului urinar. Incontinența de pastrarea / preaplin este frecventa la barbatii care au o prostata marita.
4. Incontinenta functional (severa)
Incontinenta functionala este rezultatul unor probleme fizice, psihologice și / sau de mediu, care afectează capacitatea unei persoane de a atinge sau de a folosi toaleta. Unele dintre aceste probleme includ mobilitatea sau chiar imobilizarea, slaba dexteritate , pierderea de memorie, inconstienta sau alte cauze grave de sanatate.
5. Incontinenta de reflex
Persoanele suferinde de incontineta de reflex vor fi surprinse sa simta ca vezica urinara s-a golit fără nici un avertisment sau, în unele cazuri, fără nici o senzație. Incontinenta de reflex poate fi de multe ori rezultatul unei leziuni ale coloanei vertebrale.
6. Nicturie și enurezis nocturn
Persoanele cu nicturie se vor trezi frecvent pe timpul nopții pentru a merge la toaletă și a urina. Ei au timp suficient pentru a ajunge la toaletă după ce au trezit. O persoană cu enurezis nocturn va pierde urina în timp ce doarme, de obicei noaptea.
Dacă simțiți că suferit de oricare dintre aceste tipuri de incontinenta, va rugam sa contactati medicul specialist pentru consiliere cu privire la alegerea unui ajutor adecvat.
Persoane cu risc de incontinenta urinara
- Femeile sunt de doua ori mai susceptibile de a avea riscul de a suferi de incontinenta din cauza caracteristicilor lor anatomice, sarcina, si menopauza.
- Femeile care au suferit interventii chirurgicale ginecologice, cum ar fi o interventie uterina sunt mai expuse riscului. Orice intervenție chirurgicală în regiunea pelvina are riscul de a deteriora mușchii și nervii sistemului urinar
- Odata cu inaintarea in vârstă creste si riscul ca tonusul muschilor urinari sa scada.
- Barbatii care sufera de probleme de prostata.
- Persoanele cu o piatra la vezica urinara sau care suferă de coborârea vezicii urinare.
- Persoanele cu infectii urinare frecvente.
- Persoanele care suferă de o tulburare neurologica care afecteaza nervii care controleaza vezica urinara, sau care limitează mobilitatea: boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla, neuropatie diabetica periferica, o leziune a maduvei spinarii, un accident vascular cerebral, etc.
- Dupa nastere – planseului pelvin timp de nouă luni, etajul pelvian a suportat greutatea copilului, precum și greutatea placentei și orice kilograme suplimentare. Ulterior, perineul poate avea probleme pentru redobândirea fermitatii inițiale.
Aproape 20% din populatia Romaniei sufera de incontinenta urinara , potrivit unui sondaj prezentat ieri catre NewsIn de presedintele Asociatiei Romane de Urologie, prof. dr. Ioanel Sinescu.
Majoritatea celor care se confrunta cu aceasta boala sustin ca incontinenta urinara le afecteaza viata de zi cu zi, de cele mai multe ori fiind nevoiti sa renunte la serviciu sau sa se izoleze de familie si prieteni.
“Cand se discuta despre incontinenta urinara, pacientii au tendinta de a ascunde acesta afectiune deorece genereaza un ridicat disconfort fizic si emotional. Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania a inaintat un dosar Ministerului Sanatatii, prin care a cerut compensarea produselor absorbante de urina. Aceasta este unica solutie eficienta din punct de vedere al costului, pacientii putandu-se integra in societate, continuand sa traiasca cat se poate de normal, respectiv lucrand astfel incat sa aiba un venit constant”, a declarat presedintele Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania, Francisc Simon pentru NewsIn. ” Sursa: Paginamedicala.ro