Ghid practic ulcer varicos si rani diabetice

Ulcer varicos

Denumit si ulcer varicos de gambă, este cel mai frecvent tip de ulcer de piele. Acest tip de rana deschisa, cu vindecare întârziată, afectează în general persoanele peste 45 de ani și este mai frecvent la femei. Ulcerele pot fi nedureroase sau dureroase. În lipsa unui tratament adecvat, ulcerul se poate extinde, ajungându-se, în cazuri extreme, până la invaliditate.ulcer varicos

Ranile cu vindecare intârziata, numite rani cronice, se dezvolta de cele mai multe ori pe fondul unor boli indelung neglijate sau tratate necorespunzator. Chiar si in cazul in care boala este depistata si pacientul se afla sub supraveghere medicala, cele mai multe rani cronice ajung sa fie tratate in stadiu avansat, atunci când rana s-a agravat considerabil.

De cele mai multe ori complicatiile survenite se asociaza cu tratamente prelungite, deseori dificile si dureroase, ce reprezinta o provocare atât pentru pacient cât si pentru familie.

În România, peste 1 milion de persoane sunt afectate de rani cronice, printre cele mai frecvente numarându-se ulcerul varicos (sau venos), escara si piciorul diabetic.

Metodele de tratament pentru aceste tipuri de ulcer varicos sau rani au evoluat simtitor in ultimii ani, multe dintre ele putând fi vindecate fara interventii chirurgicale, prin tratament la domiciliu insotit de supervizare medicala regulata. Noile principii de tratament, neinvazive si nedureroase, utilizeaza pansamente moderne care vin sa sustina procesul natural de vindecare al organismului.

În acest ghid practic destinat pacientilor si celor care ii ingrijesc, ne propunem sa raspundem la o serie de intrebari frecvente, plecând de la doua dintre cele mai comune tipuri de rani cronice: ulcerul varicos si piciorul diabetic:

  • Cum apar ranile cronice si cum le putem recunoaste la timp?
  • Ce factori duc la agravarea acestor rani si cum ii putem tine sub control?
  • Care sunt pasii de urmat in procesul de ingrijire?
  • Ce presupune tratamentul cu pansamente moderne?
  • Ce pansamente se folosesc si care este modul lor de aplicare?
  • Prezentarea unor cazuri reale, vindecate cu ajutorul pansamentelor moderne

Urmărește continuarea in ghidul la link-ul de mai jos

Hartmann-Ghid practic pentru tratamentul ulcerului varicos si ranilor diabetice

Vă rugăm introduceți numerele în următoarea casetă de text

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.